Aktuality / akce

Městečko EdisonCity

Městečko EdisonCity aneb Jaký byl náš letní tábor?

V neděli 3. července se skupinka 18 mladých, nadějných a zvídavých vynálezců dostavila do městečka EdisonCity. Do městečka, které si vysnil sám velký vynálezce Thomas Alva Edison. Úkol, který byl mladým dobrodruhům udělen právě samotným Edisonem, zněl jasně. Vybudujte město vynálezů, vědy a techniky. Město, které bude inspirovat a ctít všechny, kteří budou ve prospěch lidstva bořit a překonávat přírodní hranice i lidské limity.

Vynálezci se hned po příjezdu rozdělili do čtvrtí, které byly pojmenovány podle slavných objevitelů - Nikoly Tesly, Rudolfa Diesela a Alfreda Nobela. Mohli tak začít objevovat, vynalézat a budovat nové město. Úkolem každé čtvrti bylo nejen získávat peníze, stavět nové budovy a pokračovat ve stopách géniů, ale také dbát na estetičnost své čvrti a na kvalitu života, kterou je třeba obyvatelům dopřát. Starat se o pořádek ve městě, pořádat sportovní i kulturní akce, zvolit si zástupce do Rady města a rozhodovat o dění ve prospěch občanů... Na to vše museli naši Edisoňané myslet.

Abychom byli informováni o dění v našem městečku a mohli zůstat ve spojení se světem, vybudovali jsme rozhlasovou věž NikyTyky. Proč nese věž název NikyTiky? Ve výběrovém řízení totiž zvítězil návrh čtvrti Nikoly Tesly a i jméno rozhlasové věže bylo inspirováno tímto géniem. Rozhlasové vysílání nás tak provázelo každý den a stalo se součástí našeho denního režimu.

V pondělí jsme si v EdisonCity postavili velkou nemocnici, neboť zdraví našich obyvatel je na prvním místě. Vytvářeli jsme reklamy, abychom nalákali nové občany do našich čtvrtí, a uspořádali první sportovní klání. Podmínky pro sport však nebyly v EdisonCity nejlepší, proto se Rada města na večerním zasedání jednohlasně rozhodla: "Postavíme stadion!"

V úterý byl tak v EdisonCity slavnostně otevřen nový stadion Zátopkův okruh, a proto se celý den nesl ve sportovním duchu. Jednotlivé čtvrti městečka EdisonCity si vymyslely svůj nový sport, ve kterém se soutěžilo. A co pro obyvatele EdisonCity sport znamená? To si přečtěte v naší ódě, která byla složena k příležitosti slavnostního otevření Zátopkova okruhu.

Ó sport je nejlepší,
až mi z toho srdce buší.

Sport, ten je nejlepší pro tělo i pro duši.
Když se pěkně zapotím,
vyhraje náš celý tým.
Po čtyřech letech vždy se těším,
olympijské hry zas řeším.
Mám rád sporty, to je radost má,
obzvlášť když se vyhrává.
Sportu zdar!

Městečko se tak začalo velmi rychle rozrůstat. Společnými silami jsme postavili kostel a MKC (Multifunkční kulturní centrum), ve kterém proběhlo slavnostní promítání premiér lovestrory Romeo a Julie aneb Vyvrhel, kráva a ječmen, hororu Slepec a stařec a krimi filmu Kriminálka Karel. Filmy sklidily u diváků obrovský úspěch.

Pátek byl v EdisonCity velmi nabitý. Zúčastnili jsme se letecké přehlídky nejnovějších modelů letadel, zvolili si nové zástupce do Rady města a závodili v proslulém vytrvalostním závodě Le Mans. Ten byl velmi vyrovnaný a napínavý. Nakonec se o vítězi rozhodlo až v cílové rovince a vítězem se stála stáj Alfreda Nobela.

Každé město musí mít svůj monument. Ten náš jsme si postavili v sobotu. Vítězným se stal návrh podaný čvrtí Rudolfa Diesela. Šlo o stavbu ve tvaru žárovky, která tak bude už navždy v našem městě připomínat našeho zakladatele - Thomase Alvu Edisona. Na závěr jsme uspořádali večer plný kultury a zábavy, při kterém jsme zpívali, tančili a prostě byli rádi, že jsme spolu.

Jak naše týdenní dobrodružství dopadlo? Každá čtvrť něčím dominovala. Ať šlo třeba o kvalitu života, bohatství, či estetičnost čtvrti. Při celkovém součtu se však ukázalo, že všechny tři čtvrtě dosáhly stejného počtu bodů. Nemohli jsme tomu uvěřit, ale opravdu to tak bylo. Každá čtvrť tak měla něco svého, jedinečného, dohromady jsme však vytvořili krásné městečko, které, jak věříme, naplnilo velký sen Thomase Edisona.

Děkujeme všem Edisoňanům, kteří společně s námi prožili týdenní dobrodružství a nebáli se tvořit, objevovat a překonávat své vlastní limity a hranice! :-)


Fotografie z letního tábora naleznete v naší galerii.

Jak jsme se v EdisonCity měli, můžete vidět i v tomto videu.